Bojler vízkőtelenítése

Időnként a bojlereket vízkőmentesíteni kell ahhoz, hogy megfelelő módon működjenek. A vízkő lerakódás mértéke a vízkeménységétől is függ, ettől függően egy-másfél évente ajánlott a bojlert vízkőmentesíteni. Ezt a feladatot mi magunk is elvégezhetjük, ha odafigyelőek vagyunk és figyelmesen követjük az alábbi leírást.Honnan tudhatjuk, hogy vízköves a bojler?

Amikor vízkövessé válik a bojler, egyre hangosabb lesz majd működés közben, mivel a fűtőszál ebben az esetben a vízkövet melegíti, ami 100 °C-nál is forróbb, így a körülötte lévő víz elkezd forrni. Ilyenkor fellép a gyakori probléma, azaz a csepegés. Kezdetben alig észrevehetően, majd egyre inkább csepeg a víz a víztérből, mivel a fűtőszál gumitömítése legfeljebb 100-110°C-os hőmérsékletet visel el, a vízkő viszont ennél jóval forróbb. A tömítés emiatt lággyá válhat, de a vízkő akár át is égetheti, ami komoly következményekkel járhat. Ha a víz az elektromos részekhez is befolyik, leverheti a biztosítékot és a bojler is tönkremehet. Amennyiben ez nem történik meg és a bojler vízköves állapotban is működőképes, a fogyasztása jelentősen megnő, akár másfélszeresre is nőhet az energiafelhasználása.

Biztonsági intézkedések a vízkőmentesítés előtt

A bojlert áramtalanítani kell, mielőtt nekilátnánk a feladatnak. Nagyon oda kell figyelni, hogy más személy még véletlenül se kapcsolja vissza, mivel a vízzel kapcsolatos elektromos eszköz életveszélyessé is válhat! Az áramütés ebben a helyzetben sokkal nagyobb a 6-8 mA-nél amit még esetleg túlélhet egy ember. Ezért az óvatosság és a figyelmesség elengedhetetlen!

A bojler szétszerelése

Először le kell csavarozni a fedelet, majd ezután szét kell húzni a csatlakoztatott kábeleket. Ha először végezzük ezt a feladatot, akár fel is írhatjuk, mi hova van kötve, de tévedni nem nagyon lehet, mivel minden sorba van kötve, ez alól csak a kontroll lámpa a kivétel. Ha ezzel készen vagyunk, akkor csavarozzuk le a biztonsági kapcsolót és a mögötte lévő két szondát, amely a bojler felső részébe van vezetve vegyük ki. Figyelmesen végezzük ezt a műveletet, mert a csatlakozók vezetéke tömör rézdrótnak tűnik, mégsem az. Ezek vékony gáztöltésű rézcsövek, amelyek akár egy erősebb hajlítástól is megsérülhetnek. Most következik a feladat nehezebb része, ki kell engedni a vizet a bojlerből. Ha a kád fölött helyezkedik el akkor könnyebb a helyzet. A hat darab rögzítőcsavart egy kicsit meg kell lazítani és a víz már csorog is a kádba. Ha a készülék nem a kád fölött van, akkor egy vödörbe engedhetjük a kiömlő vizet. A kádban lévő lefolyót dugaszoljuk be mielőtt beleengednénk a vizet, hogy el ne tömítse a vízkő, vagy bele ne hulljanak a csavarok!

A vízkőmentesítés

Mikor megszabadultunk a bojlerben lévő víztől, nyúljunk be a bojlerházba és a bojler belső faláról is kapargassuk le a lerakódott vízkövet, így már láthatóvá válik az alaplap is. Amikor a bojler nagyjából már vízkőmentes láthatjuk, melyek azok az alkatrészek, amelyeket ki kell cserélni. Ha már szétszedtük az eszközt a tömítéseket érdemes kicserélnünk, az aktív anódot is ha az egyharmada már hiányzik. A fűtőszálak állapotától függően cserélhetjük, vagy visszatehetjük majd a készülékbe. Ha a tömítéseket, az anódot és a fűtőszálat is ki szeretnénk cserélni, akkor nagyjából 5000 Ft-nagyságú költségre számíthatunk. Ezután meg kell tisztogatni az alaplapot, majd fel kell szerelni az új alkatrészeket és ezt követően vissza kell csavarni a helyére. Ha ezzel is készen vagyunk feltölthetjük. A meleg víz csapot időközben nyitva kell tartani, mert ott fog távozni a levegő. Mikor a csapon rendesen elkezd folyni a víz, a feltöltéssel készen vagyunk, de azért még néhány percig érdemes figyelni, hogy nincs-e szivárgás. Ezután csatlakoztassuk a kábeleket, de ellenőrizzük előtte, hogy nem égett-e valamelyik. Ha minden rendben, csatlakoztassuk őket és a bojler fedelét is visszarakhatjuk. A bojlerek általában éjszakai árammal vannak működtetve, de egy hosszabbító használatával csatlakoztathatjuk az eszközt a konnektorra, így kipróbálhatjuk. Amennyiben elkezd melegíteni és a szabályozás is működik, csatlakoztathatjuk a hálózatra. Jegyezzük fel a bojler fedelére a vízkőmentesítés dátumát, hogy ne felejtsük el egy-másfél év múlva ismételten kitisztítani.

Tudnivalók

Azt még jó tudni, hogy a kimaradt csavarok és alátétek legfeljebb 8%-ot tehetnek ki, ettől még nem válik veszélyessé a készülék használata. Persze az a legjobb, ha nem felejtünk ki egyetlen csavart, vagy alátétet sem, hiszen akkor használhatjuk maximális biztonsággal a készüléket.

A gázbojler vízkőmentesítését mindenképpen szakemberre kell bízni! Az már veszélyes feladat, amivel semmiképpen nem érdemes szaktudás nélkül kísérletezni!


Vélemény, hozzászólás?