Szén-monoxid kisokos

A szén alapú vegyületek égésekor szén-dioxid (CO2), vagy szén-monoxid (CO) keletkezhet, attól függően, mennyi oxigén áll rendelkezésre az égés folyamán. Ha az oxigén mennyisége nem elegendő, akkor az égés tökéletlen, s szén-monoxid képződik.

A szén-monoxid minden évben halálesetek tucatjait okozza Magyarországon is, mivel az emberi vérben található hemoglobinhoz kapcsolódva megakadályozza, hogy az oxigént vegyen fel. Az oxigénhiányos vér pedig károsítja az agyat, a szívet és a tüdőt, s a tartós oxigénhiányos állapot hatására beáll a halál.

A szén-monoxid olyan mértékben mérgező, hogy már a légtér 1%-át megtöltve is eszméletvesztést, s halált okoz az embereknél.

A szén-monoxid mérgezés tünetei

Mivel a szén-monoxid színtelen és szagtalan, így szén-monoxid érzékelő nélkül szinte lehetetlen észrevenni. A mérgezés súlyosságától függően azonban különféle tünetek jelentkeznek:

  • 1. szakasz: nyugtalanság, zavartság, vagy kábultság lép fel, a szédülést fejfájás és erős hányinger, vagy hányás kísérheti. A mérgezést szenvedő bőre néha kipirul, cseresznyepirosra vált.
  • 2. szakasz: a mérgezés súlyosabbá válik, izomgörcs lép fel a végtagokon, majd a testen is, ezután az oxigénhiány miatt az bekövetkezik eszméletvesztés. A halál már ebben a szakaszban is beállhat, ha a mérgezést szenvedő például belefullad a saját hányadékába.
  • 3. szakasz: a mérgezés már olyan súlyos, hogy az oxigén hiánya miatt az izmok ellazulnak, leáll a légzés és beáll a halál.

A fenti enyhébb tünetek több betegségre is jellemzőek, de árulkodó lehet, ha kazánnal, vagy konvektorral egy helységben lévő személyek érzékelik ezeket. Ilyen esetekben majdnem mindig a rosszul karbantartott fűtőberendezés a felelős, főleg, ha a tünetek rendszeresen jelentkeznek. Ekkor a berendezés használatát azonnal fel kell függeszteni, s szakemberrel kell kivizsgáltatni a hibát, hiszen a további használata életveszélyes!

A szén-monoxid koncentráció és az élettani hatások megjelenése

Minél magasabb a szén-monoxid koncentrációja egy helyiségben, annál súlyosabb mérgezés lép fel, s annál előbb jelentkeznek a különféle élettani hatások. A nemzetközileg elfogadott határérték a 0,005 térfogatszázalék, ezalatt a koncentráció alatt a szén-monoxid nem jelent veszélyt az emberi szervezetre.

A szén-monoxid 0,02 térfogatszázalékos koncentrációjánál 2-3 óra után jelentkezik az enyhe fejfájás, a fáradékonyság, a szédülés és a hányinger.

0,04 térfogatszázaléknál 1-2 óra elteltével már erősebb, homloktáji fejfájás lép fel, s az állapot 3 óra elteltével már életveszélyesé válik.

0,08 térfogatszázalék esetén már háromnegyed óra után megjelenik a fejfájás és a rosszullét, 2-3 óra alatt beállhat a halál.

0,16 térfogatszázaléknál 20 perc után elájul a mérgezést szenvedő, s 1-2 óra alatt is beáll a halál.

0,32 térfogatszázalékos szén-monoxid koncentráció esetén már 5-10 perc alatt bekövetkezik az ájulás, s 15-20 percen belül a halál.

0,64 térfogatszázaléknál már alig 1-2 perc alatt elájul a helyiségben lévő személy, s 10-15 perc után már leáll a test is.

1,28 térfogatszázalékos koncentráció szinte azonnal, 1-3 perc alatt halált okoz.

Szén-monoxid mérgezés kezelése

Ha szén-monoxid mérgezésre hasonlító tüneteket észlelünk, akkor kiemelten fontos, hogy körültekintően járjunk el, hiszen gyakran a segítséget igénylők kimentésére siető személyek is mérgezés áldozatává válnak.

A tüneteket mutató személyeket késlekedés nélkül ki kell juttatni a friss levegőre, majd meg kell kezdeni a szén-monoxiddal telítődött helység szellőztetését, ügyelve arra, hogy a szellőztetést végző személy, vagy személyek se szenvedjenek mérgezést.

A mentők kihívása még akkor is szükséges, ha ezt a szén-dioxidot belélegző személyek nem szeretnék, mivel a rendszeres, kis mérvű szén-monoxid mérgezés is károsíthatja az emberi szervezetet. Az ilyen károsodások közé tartozik az agykárosodás, bénulás, vagy látászavar lehetősége.

A szén-dioxid mérgezés mindenki számára veszélyes, de a csecsemők és gyerekek, a terhes nők, az időskorúak, illetve a bármilyen légzési nehézségben szenvedők kiemelten veszélyezettnek számítanak.

Jellemző mérgezés-források

Szén-monoxid sok esetben képződhet, de néhány kiemelt veszélyforrás felelős a halálesetek döntő többségéért. A vezető okok között van:

  • a fűtőberendezés meghibásodása, ide értve annak különböző részeit, melyek keresztül szén-monoxid szivároghat
  • a nem megfelelően karbantartott, tisztított kémény, ahonnan az égéstermékek visszaáramlanak a helyiségbe
  • kiemelten fontos a friss levegő biztosítása, hiszen a napjainkban használt modern, műanyag nyílászárók olyan jól szigetelnek, hogy nem engedik elszökni a légtérbe kerülő szén-monoxidot, így gyorsan feldúsul a koncentráció
  • kis mértékben a gépjárművek is felelősek a mérgezésekért, főleg, amikor zárt térben jár a motoruk

Szén-monoxid érzékelő
A szén-monoxid jelenlétét a leghatásosabban érzékelő használatával mutathatjuk ki, ugyanakkor fontos leszögezni, hogy az ilyen érzékelők megvásárlása nem pótolhatja a fűtőberendezések és kémények rendszeres ellenőrzését.

_vyr_769honeywell-sf450en

A piacon nagyon sokféle szén-monoxid érzékelő elérhető, de alapszabályként elmondható, hogy kerülni kell az 1-2 ezer forintos termékeket, mivel ezek a tesztek alapján a legtöbb esetben egyáltalán nem érzékelik a szén-monoxidot.

A megfelelő szén-monoxid érzékelő valamilyen kémiai, vagy fizikai folyamat segítségével érzékeli a levegőben lebegő szén-monoxid részecskéket, mely beindítja a fény- és/vagy hangjelzéseket.
A riasztás leadásakor jellemzően alacsony még a szén-monoxid koncentrációja, készüléktől függően változó riasztási határral. Gyakori az 50, illetve 100 ppm-es határ, ami 0,005, illetve 0,01 térfogatszázalékos koncentrációnak felel meg.

Szén-monoxid érzékelőt csak szakáruházban érdemes megvenni, ahol teszteken bizonyított és több éves garanciával ellátott készülékeket árulnak, melyek gyakran elemről is működnek, kiküszöbölve ezzel az áramkimaradásból származó hibalehetőségeket.

Az olcsóbb, hatástalan szén-monoxid érzékelők megvásárlása hamis biztonságérzetet kelthet, s nem képes megvédeni a szén-monoxid mérgezés ellen!