Hogyan légtelenítsd a radiátoraidat házilag?

Szükséges eszközök:

  • radiátor kulcs v. légtelenítő kulcs
  • kis edény
  • rongy, törlő kendő
  • légtelenítő kit (opcionális)

Mielőtt nekilátnánk a légtelenítésnek, el kell zárnunk a keringető szivattyút és amennyiben lehetséges a kazánt is. A radiátor valamelyik felső sarkán helyezkedik el a légtelenítő szelep. Ez szinte minden radiátoron megtalálható, a kerek zárdugó közepén kell lennie. A szelepzárat ki kell nyitnunk, ez viszont csak a megfelelő kulccsal (légtelenítő kulcs) lehetséges, a barkácsboltokban beszerezhető ez az eszköz. A szelepzárat egy negyed körrel kell elfordítanunk az óramutató járásával ellentétes irányba. Legyünk óvatosak, ha túlságosan kinyitjuk a szelepet kifröccsenhet a víz, ezért nem árt ha kéznél van egy kis tálka, amibe felfoghatjuk a vizet.

A folyamat lassúnak tűnhet, de nem érdemes sietni a radiátor légtelenítése folyamán, mert vízömlést is előidézhetünk. A szelepet tehát ne nyissuk ki jobban, mint amennyire szükséges, hogy megkíméljük magunkat a kifröccsenő víztől és az ezt követő hosszas felmosástól. Sziszegő hangot kell hallanunk, ha mindent jól csináltunk. Ez azt jelenti, hogy a radiátorban lévő levegő kifelé áramlik. A kulcsot érdemes a szelepcsonkon tartani, így amikor már nem halljuk a sziszegést és meglátjuk az első vízcseppeket egy gyors mozdulattal el is zárhatjuk a szelepet. Egy puha ronggyal szárazra törölhetjük a szelepet és már készen is vagyunk.

Radiátor légtelenítő KIT

Léteznek úgynevezett radiátor légtelenítő kittek, amik tartalmazzák a radiátorhoz kompatibilis kulcsot és egy kis edényt hozzá amiben a légtelenítés során összegyűlt vizet gyűjthetjük.

Eltömődött a légtelenítő szelep?

Amennyiben nem áramlik kifelé levegő és vízcseppek sem jelennek meg, amikor légteleníteni szeretnénk a radiátort, vélhetőleg a légtelenítő szelep van eltömődve. Nem kell megijedni, ezt a feladatot is megoldhatjuk, ha követjük az alábbi lépéseket.

A radiátor mind a két végén található be- és kimenő szelep, ezeket zárjuk el. Ha ezzel készen vagyunk, ki kell vennünk a csavart a légtelenítő szelep közepéből. Egy kis darab drótra lesz szükségünk, hogy kitisztítsuk a lyukat. Miután a tisztítással végeztünk, nyissuk ki az egyik szelepet, hogy egy pici víz áramoljon kifelé a lyukból. Ezt követően elzárhatjuk a szelepet, a csavart pedig visszatehetjük a légtelenítő szelepbe. Ha végeztünk a feladattal újfent kinyithatjuk mind a két radiátorszelepet, így már ellenőrizhetjük a légtelenítő szelepet is.

Láthatjuk, hogy a radiátor légtelenítése egyáltalán nem nehéz feladat. A fenti lépéseket követve könnyen elvégezhetjük mi magunk is, de azért legyünk figyelmesek.


Vélemény, hozzászólás?